Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Δ.Τ. της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου σχετικά με την εκδήλωση για το ΤΑΙΠΕΔ


Νάξος, 3/12/2013

ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ


ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν


Την Τετάρτη 27 Νοέμβρη και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΠεΚιΝ στην αίθουσα Κορωνιδιατών Χώρας με θέμα: «Ενάντια στο ξεπούλημα των Αλυκών Αεροδρομίου και Αγίου Προκοπίου, του υγροτόπου στον Καλαντό και του Λιβαδιού Ηρακλειάς». 

Στη συζήτηση συμμετείχαν γύρω στα 40 άτομα. Η παρουσία της Χριστίνας Ευθυμιάτου ως προσφεύγουσας στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην απόφαση της παραχώρησης των περιοχών αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ, όσο και του προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Αρσενίου, καθώς επίσης και αρκετών μηχανικών, νομικών και κατοίκων του νησιού, οδήγησαν τη συζήτηση στις παρακάτω αποφάσεις.


1.       Είναι στις προθέσεις της κίνησης να διοργανωθεί μια ακόμα λαϊκή συνέλευση στον Άγιο Αρσένιο σχετικά με το ξεπούλημα των αλυκών (υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη συνέλευση στο χωριό οι κάτοικοι εξέφρασαν την άρνησή τους να πουληθεί ο τόπος)


2.       Επίσης, να διερευνηθεί αν μπορεί να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνέλευση στο Φιλώτι που είναι το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκει ο Καλαντός


3.       Να συγκροτηθεί επιστημονική, κατά βάση, πρωτοβουλία που θα τεκμηριώσει και θα προτείνει μέτρα για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων τα οποία απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή από τους επενδυτές


Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος τόσο για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των συγκεκριμένων περιοχών, όσο και για την προστασία και την αποκατάστασή τους από τις καταστροφές που έχουν ήδη υποστεί. Εξάλλου, πρόκειται για περιοχές ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας που παραχωρούνται με τους χειρότερους όρους σε ιδιώτες, ενώ εγκυμονούν κίνδυνοι για το περιβάλλον αφού βέβαιο επακόλουθο θα είναι η αλλαγή χρήσης τους. Γι’ αυτό και πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι οι κάτοικοι του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: